---

www.pldom-kalnik.hr Planinarski Dom Kalnik - Vrhunska jela i specijaliteti domaće kuhinje - autohtona jela prigorja

---
A+ R A-

Povijest Planinarskog doma Kalnik

E-mail Ispis PDF

 

alt

Godine 1931. u Križevcima dr. Ivo Lipovščak kao kotarski predstojnik zajedno s jednim od najznačajnijih hrvatskih arhitekata, inžinjerom Stjepanom Planićem, daje inicijativu za izgradnju planinarskog doma na Kalniku. Podno strme stijene, na 480 metara nadmorske visine izgrađen je 1934. godine planinarski dom. Dom je izgradilo Hrvatsko planinarsko društvo "Kalnik" iz Križevaca koje je osnovano 1924. godine. Temeljni kamen s pločom Hrvatskoga planinarskog društva postavljen je 1934. god., a dom je otvoren 23. lipnja 1935.

U proljeće 1957. godine započela je rekonstrukcija i izgradnja novog dijela doma po projektima ing. Stjepana Planića. U tom poslu su se posebno isticali Ivo Pomper, Željko Kržek i Ivo Gerl. Nekoliko godina kasnije 1962. godine dom se dalje uređuje i izgrađuje se cisterna velikog kapaciteta, a u domu se rekonstruira vodovodna mreža. Godine 1970. zahvaljujući tadašnjem pročelniku gospodarske sekcije Emilu Jeliću i drugima nastavljeno je sa rekonstrukcijom doma i uvedeno je centralno grijanje.

alt

1. rujna 2009. godine započeto je s temeljitom obnovom Planinarskog doma Kalnik vođenom palicom križevačkog poduzetnika Gorana Delića. Gospodin Delić je s Planinarskim društvom "Kalnik" sklopio ugovor o najmu na 20 godina. U samu obnovu doma uloženo je 2,5 milijuna kuna, a od radova valja istaknuti obnovu restorana, terase, saniranje krovišta, uređenje soba za smještaj 33 gostiju kao i uređenje okoliša te uvođenje novih plinskih, sanitarnih i vodovodnih instalacija. Novoobnovljeni planinarski dom svečano je otvoren 26. lipnja 2010. godine u nazočnosti mnoštva planinara, izvođača i predstavnika Grada i Županije.

Svečanosti su prisustvovali i članovi planinarskog društva "Bilo" iz Koprivnice i planinari planinarskog društva "Međimurje" iz Čakovca te glavni urednik časopisa Hrvatski planinar, gospodin Alan Čaplar. Blagoslov doma obavio je vlč. Ivan Žufika uz nazočnost vlč. Krešimira Žinića. Okupljenima su se prigodnim govorom obratili predsjednik planinarskog društva "Kalnik" - gospodin Ivica Rogin, župan Koprivničko - križevačke županije, gospodin Darko Koren, gradonačelnik Grada Križevaca, gospodin Branko Hrg, te gospodin Goran Delić.

 alt alt